A-vitamin 

Der er 6 produkter.

Vitamin A er et fedtopløseligt vitamin, som er nødvendigt for blandt andet syn, forplantningsevne, immunforsvaret, regulering af arveanlæg, slimhinder og vækst. Svær mangel på A-vitamin kan medføre infektion, natteblindhed, blindhed og i sidste ende døden.

I kosten er de vigtigste former for A-vitamin retinol, retinal og retinsyre, som findes i fødevarer fra dyreverdenen (animalske fødevarer) og karotener fra planteriget, hvoraf ß-karoten er den vigtigste. De kan alle omdannes til retinol i kroppen.

Vitamin A deponeres i lever og fedtvæv til senere brug. Vitaminet opbevares forholdsvis længe i kroppen, og behøver ikke at blive tilført dagligt med kosten. At spise lever én gang om ugen skulle være tilstrækkeligt.

A-vitamin findes både i animalske produkter, især i lever, fisk, æg, berigede magariner og mejeriprodukter. Desuden også i frugt og grønt, især med orange og mørkegrønne farver, for eksempel gulerødder, spinat, grønkål, abrikoser og meloner, lever og fisk samt orange og mørkegrønne grøntsager.

Den anbefalede daglige dosis er cirka 1 milligram om dagen.